/ netinfo
Протест в защита на въгледобива обмислят синдикатите в „Мини Марица-изток”. Причината е изтичащият на 15 януари срок, в който страната ни може да се присъедини към жалбата на Полша пред Европейския съд срещу наложените драстични еконорми. До сега обаче това не се е случило и единственият начин да ни чуят е протест, убедени са синдикалисти в дружеството.
 
За нас е несериозен фактът, че до последния момент няма яснота за позицията на страната ни по повод приетите екологични норми, коментира пред Дарик Генчо Генчев от синдикалната организация на КТ „Подкрепа” в дружеството. Той очаква информация на утрешния тежък, по думите му, Браншови съвет, който ще се проведе в Министерството на енергетиката.
 
„Имаме готовност за провеждането на митинг на 12 януари, от 11:00 часа пред МОСВ. Ако все пак стане ясно утре, че страната ни е изпратила жалба до Европейския съд, или сме подкрепили Полша, или Еврокол, може и да отложим протеста.

Но тук проблемите не са само за референтния документ, а за цялостното състояние на въгледобива, защото това засяга националната ни сигурност. Оставам оптимист и се надявам, че ще се намерят решения, но ние ще се борим до последно за постигането им”
 
Синдикалистите имат готовност над 400 души да заявят своята позиция този петък в София.