Топлофикациите са притеснени от разходите за квоти, ЕК не е решила по заявлението за дерогация
Топлофикациите са притеснени от разходите за квоти, ЕК не е решила по заявлението за дерогация / снимка: Impact Press Group, архив

Цената на европейските квоти за емисии на парникови газове в момента се е стабилизирала на около 4 евро на квота, съобщиха от Министерство на околната среда и водите, цитирани от БТА. Движението на цените през следващата година ще зависи от приемането в обикновена законодателна процедура (на съвместно решение между ЕП и Съвета) на решение за изменение на Директива 2003/87/ЕО за временно изтегляне от пазара на до 900 млн квоти с цел повишаване на цената на квотите.

Въпреки, че голяма част от държавите-членки принципно го подкрепят като временна мярка, наличието на значителен брой "колебаещи се" на практика затруднява преценката каква ще е общата позиция на Съвета. От Асоциацията на топлофикационните дружества казаха, че очакват приемането на административни мерки от Брюксел, в посока "натискане" на цената на квотите нагоре, за да се увеличи ефектът от ограничаване на емитирането на парникови газове. Заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски коментира за БТА, че очаква цената им да се покачи до около 6,5 евро догодина, когато топлофикациите трябва да платят нужните

средства за квоти. От тази година производителите на електроенергия у нас, между които и топлоцентралите /ТЕЦ/ с когенерация, трябва да купуват квоти за емисии на парникови газове, с което да гарантират изпълнение на екологичните изисквания. Задължението е съгласно европейска директива и изисква значителни средства от ТЕЦ, което притеснява дружествата. Предвидена е дерогация, за която съответната страна може да подаде заявление и при положително становище, да облекчи финансовото положение на производителите за изпълнение на екологичните изисквания.

ДЕРОГАЦИЯТА

Дерогацията по член 10 в на Директива 2003/87/ЕО предоставя възможност за временно безплатно разпределение на квоти за емисии на парникови газове на производителите на електрическа енергия в България. Компетентното ведомство в страната, което отговаря за дерогацията, е Министерството на икономиката и енергетиката, поясниха от Министерство на околната среда и водите.

Към настоящия момент - десет месеца след публикуването на Решение C(2012)4560 на Европейската комисия /ЕК/ (ГД "Действия за климата") относно заявлението на България по член 10 в, параграф 5 от Директива 2003/87/ЕО за преходно безплатно разпределяне на квоти за модернизиране на производството на електроенергия, окончателно решение на ЕК (ГД "Конкуренция") относно дерогацията все още не е прието, информираха от МОСВ.

В заявлението за прилагане на дерогация в страната, изготвено и изпратено до Европейската комисия от МИЕ, осредненото количество безплатни квоти, което всички участващи в него електропроизводства ще получат за 2013 г., е равно на 50 на сто от верифицираните емисии на парникови газове за 2007 г.

До 30 април всяка година, всички инсталации в Европейската схема за търговия с емисии трябва да предадат в националния регистър количество квоти, което се равнява на верифицираните им емисии на парникови газове за предходната година. Това означава, че до 30 април 2014 г. всички електропроизводства ще трябва да закупят и предадат в националния регистър около 50 на сто от необходимите им квоти за емисии на парникови газове за 2013 г., посочиха експертите от МОСВ.

Според чл. 10 в(2) количеството безплатни квоти, разпределяно на електропроизводствата на преходен принцип, следва да намалява постепенно от 2013 г. до 2020 г. Така осредненото количество безплатни квоти, което всички участващи в дерогацията електропроизводства ще получат през годините, е равно на 49,8 на сто през 2013 г., 42,7 на сто през 2014 г., 35,6 на сто през 2015 г., 28,5 на сто през 2016 г., 21,3 на сто през 2017 г., 14,2 на сто през 2018 г., 7,1 на сто през 2019 г. и да достигне нула процента през 2020 година.

Електропроизводствата ще получават тези безплатни квоти, само ако изпълняват стриктно Националния план за инвестиции, който е изготвен от МИЕ и подаден до Европейската комисия заедно със заявлението за ползване на дерогация.

ТОПЛОФИКАЦИИТЕ

Разходите за квоти ще имат негативно влияние върху топлофикационните дружества, коментира заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните

дружества Валентин Терзийски. За "Топлофикация Плевен", на която той е изпълнителен директор, това означава допълнителен разход от около 122 хиляди евро, при сегашните цени на квотите на международния пазар. Възразяваме и питаме откъде ще вземем тези пари, каза Терзийски.

По думите му основен проблем създава и регулацията, тъй като към момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не признава необходимите средства за квоти като разход. Това означава, че те няма да бъдат включени в цените и топлофикациите ще трябва да ги намерят сами.

Обосновката на работната група в ДКЕВР е, че тези разходи няма да бъдат извършени в сегашния регулаторен период, това означава, че регулаторният период трябва да свърши преди 30-ти април, когато е крайният срок за заплащане на тези пари, заяви Терзийски.

"Не можем да променим нито европейската директива, нито правилата на националния план за търговия с емисии. Остава промяна в сроковете на нашето законодателство - промяна на регулаторния период или включване на тези бъдещи разходи в сегашния регулаторен период, коментира представителят на асоциацията", каза Терзийски.

Очаква се ДКЕВР да вземе окончателно решение по цените на тока от топлофикациите на 29 юли т.г.(БТА)