Проект помага на ромски и български деца от бедни семейства
Проект помага на ромски и български деца от бедни семейства / DarikNews.bg, архив

Семинар на тема "Взаимодействие родители - деца" с лектор проф.Веска Шошева от Тракийски университет се проведе в Стара Загора по инициатива на фондация „Лозенец".

„Семинарът е част от проекта „Педагогическа среда и корпоративна етика в образованието. Модел за участие на ромски деца и българчета от бедни семейства в елитни средни училища в Стара Загора", обясни в студиото на Дарик председателят на Фондация "Лозенец" Александър Крачолов.

В проекта са включени 40 деца, сред които ромски деца и деца от българчета от бедни семейства. Децата са в 7-ми и 8-ми клас и са разпределени в четири групи. Всяка група получава допълнителна помощ за попълване и надграждане на учебния материал по български език и литература. Целта на проекта е децата да положат успешно конкурсните изпити и да бъдат приети в елитните старозагорски гимназии.

В рамките на проекта, веднъж месечно, се провеждат семинари с родителите за семейството и възпитанието на детето, правата и отговорностите на родителите, подготовката на детето за обучение в училище.

„Като основни резултати от проекта очакваме в края на учебната година децата да са мотивирани, подготвени и приети в елитни училища, родителите да подпомогнат финансово и морално своите деца, а дистанциите между ромските и българските деца да бъдат преодолени", сподели още Александър Крачолов и допълни,че е изключително доволен от развитието на проекта.

Проектът ще се разработва до края на май и е на стойност 74 хиляди лева.Финансира се от Фондация "Америка за България".