Звената за издаване на лични документи спират временно работа
Звената за издаване на лични документи спират временно работа / economy.bg
Правителството прие проект за допълнение на Закона за българските лични документи, а допълнението се налага от необходимостта за преустановяване на практиката по ревалидиране на обявени за невалидни български документи за самоличност, които преди това са декларирани като изгубени или откраднати.

С промените се прецизират и непредвидени до момента основания за обявяване за невалидни лични документи и паспорти на български граждани, взет е предвид и регламентираният обмен на обявени за невалидни у нас български лични документи в информационните масиви на Интерпол и Шенгенската информационна система.

Целта от една страна е да се преустанови практиката веднъж обявени за невалидни български документи за самоличност, отразени в информационната система, поддържана от МВР, да бъдат възстановявани като валидни след отпадане на причината, поради която са били обявени за невалидни. По този начин се постига и съответствие на информацията за документите, налична както в информационната система на вътрешното министерство, така и на Интерпол и на Шенгенската информационна система.

От друга страна осигуряването на възможността за обявяване на невалидни на документи за самоличност по причини, които до момента не са били предвидени, ще доведе до правилно отразяване на данните в информационните системи, както и получаване на по-точни данни при извършване на справка за конкретен документ за самоличност.

Регламентира се и възможността по искане на гражданите документите за самоличност да бъдат обявявани за невалидни в случаите на съмнения за злоупотреби с лични данни, както и когато предходният документ не е върнат от лицето, а новият се получава от упълномощено лице.