Приеха мерки срещу разпространяване на заболявания по птици и свине
Приеха мерки срещу разпространяване на заболявания по птици и свине / областна администрация

Мерки за предотвратяване на разпространението на африканска чума по свинете и високопатогенна инфлуенца по птиците в Старозагорска област прие Областната епизотична комисия, свикана от областния управител Георги Ранов.

Дирекцията за безопасност на храните ще организира постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти и ще запознае собствениците с клиничните признаци на заболяването.

При съмнение за наличие на африканска чума по свинете, собствениците ще бъдат задължени незабавно да уведомят кмета и ветеринарния лекар, обслужващ обекта в съответното населено място. Ще се засили контролът върху сметищата и паркингите за спазване забраната за отглеждане на свине на територията на депа за отпадъци.

Кметовете и кметските наместници по места ще трябва да информират собствениците на птицевъдни обекти и обекти тип „заден двор", че не бива да допускат излизането на птиците извън дворовете и контакт между птици, живеещи в дивата природа с домашни птици. Домашните патици и гъски трябва да се отглеждат разделно от другите видове домашни птици.

Предстои утре областният управител инж. Георги Ранов да издаде заповед с набелязаните мерки.

Наскоро огнища на инфлуенца бяха констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. Реална е опасността заболяването да проникне на територията на страната ни от диви, мигриращи птици.