прасе прасета
прасе прасета / Thinkstockphotos
Директорът на ОДБХ-Стара Загора с препоръки
102061
Директорът на ОДБХ-Стара Загора с препоръки
  • Директорът на ОДБХ-Стара Загора с препоръки
Грешна информация за задължително избиване заради Африканска чума на всички домашни прасета притесни старозагорци. Оказа се, че такава заповед няма, а е само препоръка, увери директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.
 
Да се заколят доброволно всички достатъчно големи прасета за лична консумация, преди да бъдат заразени с Африканска чума, препоръчват от Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора. Предстоят проверки в радиус от 20 км от четирите големи свинекомплекса в Старозагорска област. Около 40-50 ще бъдат засегнатите населени места, предполага д-р Дамян Миков, който разясни ситуацията.
 
’’Хората трябва да се успокоят. Няма заповед да се избиват всички прасета. Нашата препоръка е хората доброволно да заколят прасетата си докато са здрави, за да могат да използват месото. Африканската чума е една много сериозна епидемия и гаранцията, че точно твоето прасе няма да бъде заразено е никаква’’, обясни д-р Миков.
 
Ако при проверка в личен имот бъдат открити нерегламентирано отглеждани прасета, то те трябва да бъдат умъртвени веднага по закон. От Областната дирекция по безопасност на храните съветват всички стопани на домашни прасета да ги регистрират, защото разликата между регистрирано и нерегистрирано прасе е 15 лв, но за сметка на спокойствието на стопаните. При подобен тип епидемия, която налага умъртвяване на животни, стопаните на регистрираните прасета получават обезщетение. 


В писмо до областния управител Гергана Микова от директора на ОДБХ-Стара Загора е записано, че "в периода от 10 дни до започване на проверките собствениците, които мислят, че не отговарят на Закона за ветеринарномедицинската дейност, могат да си изколят прасетата за лична консумация."

писмо до областния управител Гергана Микова
Областен управител