Борисов в Стара Загора
Борисов в Стара Загора / netinfo
Обсъждат казуса „Олимпик“ на спешна среща
На среща утре с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор, премиерът Бойко Борисов ще обсъди ситуацията с фалиралата застрахователна компания „Олимпик“.  По случая ще бъде предложено на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство коментира в Стара Загора, министър-председателят. „Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера“,  посочи Борисов и обеща, че ще бъдат положени всички усилия, доколкото позволява законът,  в помощ на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация.

По темата за срива на Търговския регистър премиерът Борисов заяви, че са положени всички усилия и системата ще работи напълно до сряда. Премиерът припомни, че държавата работи добре в борбата с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструират много обекти по градовете в страната.

„Такова мащабно строителство и реконструкция в сферите на здравеопазването, образователната инфраструктурата, археологията, културата не е имало. За спорта да не говорим, защото направихме много“, посочи Борисов и припомни, че в момента в Стара Загора са вложени над 50 милиона лева в инфраструктурни проекти. Той  инспектира обектите, които се ремонтират в момента-парк „Аязмото“, ГПЧЕ „Ромен Ролен“, пешеходната зона и моста към кв "Кольо Ганчев".  "Когато приключат тези ремонти, ще се помисли и за новата спортна зала. Оперативните програми работят много добре. Там, където има нужда, се дават пари и от бюджета", обясни Борисов. 

В Стара Загора предстои да бъде обявена обществена поръчка за кв."Самара 1". По думите на кмета Живко Тодоров  в квартала ще бъдат подменени канализацията, водоснабдяването и настилките. Проектът е на стойност около 2 милиона лева по ПУДООС. „В Стара Загора са санирани над 80 жилищни блока. Догодина ще се реконструира и Летният театър. Досега в новата история на града никога не са се извършвали толкова мащабни строителни дейности. Те създават временно неудобство, но се надявам до ноември да завършим обектите“, коментира още Тодоров. В процедура за обществена поръчка за изграждането на 69 социални жилища в сградата на бившата Метрология, на ул. „Мусала“ 26. Стойността на проекта е 3,2 млн. лева, а по думите на кмета, идеята е потенциалните потребители да се ангажират с повишаване на квалификацията си, предприемане мерки за социално включване и участие в пазара на труда.
 

Борисов в Стара Загора
netinfo


ГПЧЕ„Ромен Ролан“ се реконструира по проект за 2,2 млн.лв. Общата стойност на проекта „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Стара Загора“, който се изпълнява по ОП „Региони в растеж“, е в размер на 15 млн. 230 хил.лв. Извършват се още ремонтни работи за 5,6 млн.лв. в СОУ „Железник, 2,2 млн.лв.  – в 9 ОУ „Веселин  Ханчев“, ОДЗ №58 „Звездица“, кв. „Железник“,  ОДЗ №1 “Звънче“, кв. „Три чучура – север“ и СОУ „Иван Вазов“, с което се върви към цялостно обновяване на образователната инфраструктура в града.
 
Парк „Митрополит Методий Кусев” се реконструира и обновява със средства по ОП „Региони в растеж“ в размер на 7 млн.лева.  Общата му площ е 3200 дка, а срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Строителите информираха, че са готови на 80% с ремонтните дейности. Довършват се каменните настилки и се подготвя озеленяването. Ще бъдат подменени около 2000 дървета, като се добавят нови видове към съществуващите в момента 180, обновяват се детските площадки и фонтаните, съобщиха още от фирмата-строител. Възстановяват се и се реконструират входното пространство около фонтана „Жабките”, настилките по централната алея, малкото „Аязмо“, Алековия кът, пространството около параклиса и перголата с розите.
 

Борисов в Стара Загора
netinfo


Централният площад и пешеходната зона се реконструират със средства по проект „Градска среда“ на ОП Региони в растеж“,  в размер на 8,7 млн.лв. Реконструираната площ от бул. „Цар Симеон Велики“ е 800 м, в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Хаджи Димитър Асенов“, както и около 200 м участък около ресторант „Верея“. Важна част от реконструкцията заема цялостната промяна на площадното пространство пред сградата на общината. Проектът трябва да приключи до края на годината.
 
Надлезът по бул. „Патриарх Евтимий“, над ж.п. линията се  разширява и обновява със средства в размер на 14 млн.727 хил.лв. по ОП „Региони в растеж“, по фаза 2 на проект „Модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт“. Изгражда се допълнителна - четвърта лента за движение на автомобилите и се повдига височината на самия надлез. Паралелно се извършва надграждане на мерките, реализирани за подобряване на градския транспорт, чрез внедряване на  система за управление на трафика и електронна продажба на билети.
 
Община Стара Загора изгражда нова индустриална зона „Загоре“ в източната част на града. Проектът се реализира в партньорство с държавата. Собствеността в акционерното дружество е разпределена 50:50. Общината участва с апортна вноска - терен от 115 дка в кв. "Зора", в близост до магазин "Метро", на стойност около 5 млн. лв. Индустриалната зона ще предлага на инвеститорите напълно изградена инфраструктура.
 

Борисов в Стара Загора
netinfo


Община Стара Загора работи по разширяването на парк „Артилерийски“ с нови 41 дка, както и продължението на ул. "Христо Ботев". Прогнозната стойност на проекта е 4 933 917 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение – 4 месеца. 

"Разбирам, че опозицията търси проблем навсякъде, но упражнението с предсрочни избори го правих два пъти, не ми отива, ще ми се смеят. Такава перспектива не се вижда", категоричен бе премиерът Борисов в Стара Загора.