опера Стара Загора
опера Стара Загора
Малките зрители на Държавна опера-Стара Загора ще научат интересни подробности за инструментите от един симфоничен оркестър от премиерната красивата музикална приказка „Петя и вълкът“, музика и текст на Сергей Прокофиев. Режисьор на спектакъла е Славчо Николов,  диригент Димитър Косев, сценограф Александър Гьошев, хореограф Ромина Славова, а четец е Георги Динев. Участват още оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Спектакълът е на 15 март от 12 и от 14  часа.

В края на 30-те години руският композитор Сергей Прокофиев изпълнява поръчка на Централния детски театър в Москва за създаване на симфонична творба за деца. Заинтригуван от задачата, той я изпълнява за 4 дни, като лично пише и текста на разказвача. Премиерата на "Петя и вълкът" е на 2 май 1936 г., дирижира самият Прокофиев. Оттогава до днес много прочути музиканти са провокирани да направят своя интерпретация на творбата.

Това, че звукът на оркестъра е адресиран към децата, че в творбата има и сюжетна история, разказана от четец, предизвиква любопитството дори и на некласически музиканти и възторг в детската публика.