/ Община Стара Загора
Публично представяне и обсъждане на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в административната сграда на община Стара Загора” се проведе в зала 2 на Общината.

Кметът Живко Тодоров изслуша предложения на младите хора в Стара Загора (СНИМКИ)

На него присъстваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, секретарят Делян Иванов, главният архитект Виктория Грозева, Георги Симеонов, директор на дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция“, журналисти и граждани.

Представиха проекта за саниране сградата на Община Стара Загора
Община Стара Загора

Изпълнението на проекта, включен в инвестиционната програма на община Стара Загора, е по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Стойността му е 2.4 млн. лв., а срокът за изпълнение 24 месеца.

Прогнозната рамка на бюджета надхвърля 115 млн. лева

Той бе представен от архитект Виктория Грозева. По думите и, с проекта се цели постигане на висок енергиен ефект - осигуряване на модерна, здравословна и функционална среда с високо ниво на енергийна ефективност и подобряване на експлоатационното състояние на сградата, която е строена през 1985-1988 година.

Представиха проекта за саниране сградата на Община Стара Загора
Община Стара Загора

Проектът включва топлоизолиране на външни стени - съществуващата каменна облицовка по стени и по колони ще бъде демонтирана и заменена с топлоизолация от каменна вата с дебелина 10 см за всички фасадни стени и колони, вентилируема фасада с финишна облицовка от технически камък и декоративни фасадни панели.

Живко Тодоров: Следващата година ще заложим на нови проекти

Ще бъде подменена съществуваща алуминиева дограма с алуминиева дограма с прекъснат термомост, двоен стъклопакет с едно нискоемисионно вътрешно К стъкло.

Предвиждат се и външни алуминиеви щори за южна, източна и западна фасади. За помещенията на осмия етаж се предвижда преместване на остъкляването навън.

Представиха проекта за саниране сградата на Община Стара Загора
Община Стара Загора

Ще бъдат топлоизолиранипокривите и подовете. Предвидено е декоративно нощно художествено осветление по фасадите на сградата, вградено във фасадните елементи от окачената структурна система. То ще може да се ползва и при различни празници със съчетание и игра на светлините.

„Не се предвижда прекъсване на работата на администрацията, защото повечето дейности са външни“, увери архитект Грозева. „Ще се работи и извън работното време на администрацията, и в почивни дни, така че да не се наруши нормалния ритъм на работа“, обясни Делян Иванов.

Кметът Живко Тодоров: Гледаме години напред за развитието на Стара Загора

На въпроси поставени от граждани дали ще се ремонтира отоплителната и ел. инсталацията, архитект Грозева отговори, че това ще стане на следващ етап и с друго финансиране.