Предприемат мерки за предотвратяване на ромските набези около с. Копринка
Предприемат мерки за предотвратяване на ромските набези около с. Копринка / Община Казанлък

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-кметовете Петър Косев и Даниела Коева, общественият посредник Гинка Щерева и специалисти от общинска администрация проведоха среща с жители на с. Копринка по повод изпратена от тях жалба за кражби в землището на селото от роми, живеещи на язовирното селище. На срещата присъстваха още кметът на Копринка Стойчо Василев и представители на Районно управление „Полиция"-Казанлък начело с Дончо Тилев.

Според жителите на селото, ромите от язовирно селище „Копринка" се препитават, като крадат всичко, което отглеждат стопаните - царевица, зеленчуци, плодове, орехи, люцерна. Хората се оплакаха, че насажденията им са стъпкани и унищожени от използваните от ромите каруци, а продукцията се бере и продава в други населени места на ниски цени. Сред посочените проблеми бе и незаконната сеч.

За справяне със ситуацията от 7 август в селото ще бъде назначен още един пъдар. Резултатите от неговата работа ще бъдат обсъждани на втора среща с жителите на селото в края на август.

Галина Стоянова предупреди ромите, живеещи в общински жилища на язовирното серище „Копринка", че в края на седмицата ще получат писма с покани за погасяване на задълженията си по наема на жилищата. По думите на кмета на община Казанлък общата сума надхвърля 20 000 лева.

Обитателите им ще получат едноседмичен срок за покриване на задълженията си. След изтичането му комисия от община Казанлък ще провери договорите на всички наематели и неизрядните ще бъдат изведени от жилищата. Общината обаче ще им даде възможност за закупят парцели и да си построят жилища с отстъпено право на строеж.