Пореден протест за чист въздух
Пореден протест за чист въздух / netinfo

Пореден протест за чист въздух ще се проведе от 18:00 часа в понеделник в Стара Загора. Организатори са Гражданска инициатива „За чист въздух над Стара Загора". Протестът ще бъде на площада пред Общината и ще премине под мотото „Да затворим полигона Змейово".

„Бездействието, липсата на адекватни мерки и отговор на 2-те отворени писма от страна на правителството, ни накара да излезем отново на протест", се казва в писмо до медиите, разпространено от Гражданската инициатива.

Протестът е най-големият, организиран до сега. Освен жителите на Стара Загора, се очаква да присъстват и жители на Казанлък, както и на всички засегнати села в областта.

Анкета сред старозагорци показва, че 73 % от гражданите са убедени, че обгазяването идва от полигон Змейово, а общо 88% искат полигонът да бъде затворен.

„Докладът за качеството на атмосферния въздух за периода 2006-2009 г. в Стара Загора на независимия експерт д-р Д. Лолова категорично доказва, че замърсителят на Стара Загора от 8 години е военният полигон Змейово, а от 2008 година - и дейностите на територията на бившата „Баритна мина" край Стара Загора.

Проведените от Националния център по здравеопазване скрининги на здравния статус на населението в периода 2004 - 2006 г. показват увеличение на детската заболеваемост в района", се казва още в писмото.

„Премиерът Борисов обеща, че ако се докаже, че полигонът замърсява, ще бъде затворен. На 23 юли с отворено писмо поискахме от г-н Борисов да изпълни обещанието си. До момента нямаме отговор. Ако до две седмици министър - председателят не предприеме действия, сме готови да преминем към гражданско неподчинение", коментира Цвета Христова от гражданската инициатива.

До момента в петицията за чист въздух до Европейския парламент са се подписали над 20 000 човека. Очаква се петицията да бъде връчена официално в Брюксел следващия месец.