Почти 12 000 подписа в петицията срещу ферма за норки край Стара Загора
Почти 12 000 подписа в петицията срещу ферма за норки край Стара Загора / БГНЕС, архив

Почти 12 000 подписа са събрани в онлайн петицията, с която граждани протестират срещу изграждането на ферма за норки край Стара Загора.

Петицията е стартирана в края на миналата седмица след като стана ясно, че местна компания е заявила инвестиционно намерение за изграждането на подобно съоръжение в село Маджерито. "Бизнесмените смятат да умъртвяват животните в газова камера и след това да изпращат кожите им в Полша. Това е брутално действие срещу животните и дивата природа, която се унищожава с всеки изминал ден", пише авторът на онлайн петицията.

Информацията предизвика и десетки коментари в социалните мрежи.

Ивнестиционото намерение на компанията е подадено пред РИОСВ още през миналата година. От Регионалната инспекция по околна среда в Стара Загора е поискано и да се произнесе за необходимостта от оценка на въздействието върху околната среда.

Решението е публикувано на 16 януари тази година и в него подробно са описани действията, които ще се случват във фермата и дейностите, които ще бъдат развивани.

Решението на РИОСВ-Стара Загора е "да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда и оценка на съвместимост с предмета и целите на опазване в защитените зони" за подаденото инвестиционно намерение.