Почина карикатуристът Теню Пиндарев
Почина карикатуристът Теню Пиндарев / Интернет

 

Почина почетният гражданин на Казанлък  художникът- карикатурист Теню Пиндарев. Ученикът на Чудомир си отиде от живота 3 седмици, преди да навърши 89 години.

Теню Пиндарев е роден в Казанлък на 7-ми април 1921 година. Завършва „живопис" в Художествената академия  през 1946 година, в класа на проф. Илия Петров.

Близо 40 години  работи като редактор на вестник „Стършел", впоследствие става  и отговорен секретар на списание „Карикатура".

Творбите на карикатуриста Теню Пиндарев са познати в цял свят. Илюстрира поредица книги, сред които на Илф и Петров, Черемухин, Никола Ланков, Тодор Харманджиев  и други.

 Член е на  Съюза на българските художници и Съюза а българските журналисти. Носител е на множество награди, сред които II награда на СБХ за графика през 1962 г., II награда за карикатура през 1969 г., орден „Кирил и Методий»  - втора степен през  1971 г. и орден „Червено знаме на труда» за 1981 г.

Творби на Теню Пиндарев са притежание на  Националната художествена галерия.

С Решение 90/31.05.2004 г. Теню Рашев Пиндарев е обявен за Почетен гражданин на Казанлък, за неговия цялостен принос в издигане престижа на  града и  българското изобразително изкуство.

До последния си дъх Теню Пиндарев бе верен на своя роден град , бе неразделна част от неговия културен живот и се радваше на обичта и уважението на своите съграждани.

По повод кончината на видния казанлъчанин, кметът на града Стефан Дамянов изпрати съболезнователна телеграма до близките на художника.

Поклонението ще се състои  на 18 март 2010 г. от 13.30 часа в храм „Св. Георги Победоносец", - София, а погребението е в Централните Софийски гробища.