Почетен знак и грамота за дарителката Мария Жекова
Почетен знак и грамота за дарителката Мария Жекова / DarikNews.bg

Почетният знак на града и грамота получи Мария Жекова. Сестрата на покойния проф. Петър Жеков дари на община Стара Загора имот в центъра на града за над 1 млн лева.

Огромно благодаря за този дарителски жест. В днешно време са малко хората, които биха се лишили от имущество за над 1 милион лева. Благодаря ви, че ни дадохте надежда, сподели преди официалното подписване на договора за дарение зам.-кметът Красимира Чахова.

Мария Жекова е сестра на покойния проф. Петър Жеков, автор на химна на Стара Загора, виден общественик, композитор, писател и учен генетик, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" и потомък на революционерите братя Жекови.

Имотът е масивна сграда, която по волята на дарителката ще бъде превърната в културен център за талантливите деца на града. Той трябва да съдържа зала за концертни изпълнения (камерна зала), както и да бъде дом на детски хор, който да изпълнява църковни песнопения, е желанието на Мария Жекова. Името на творческата институция ще носи името на проф. Петър Жеков.

Благодаря за оказаното внимание. Радвам се, че мога да оставя на старозагорци сграда, която да се превърне в духовен център за талантливите ни деца, каза и дарителката Мария Жекова.

След подписването на договора за дарение прозвуча изпълнение на октет „Свети Йоан Дамаскин", по музика на проф. Петър Жеков.