патета
патета / netinfo
На ново попълнение от 9 малки пиленца-токачки се радва зоокътът на открито в Старозагорските минерални бани. С тях ятото вече наброява 23 птици. Това е първото поколение излюпено от токачка, което показва, че популацията им вече е достатъчно добре приспособена към чудесните условия на парка около езерото.  Досега яйцата на токачките сеинкубираха, а един път шест яйца бяха излюпени от японска кокошка. Мъничетата веднага станаха нова атракция за посетителите на курорта.

патета
netinfo


През пролетта в езерото се появиха 6 малки патета, които все още не се отделят от майка им. С тях зеленоглавите патици вече наброяват 14 и се чувстват превъзходно в естествената им среда. В Зоокъта на открито могат да се видят още зайци, паун, гълъби, а скоро от Земеделския институт ще бъдат доставени отново атрактивните камерунски козички, които са любимци на малките палавници. В езерото рибарите, отдавайки се на своята страст, понякога изваждат едри риби, в резултат от зарибяването му преди няколко години. Подготвя се ново зарибяване.

патета
netinfo


Освен за обогатяването на фауната, Клуб ЛИПА и партньори проведоха няколко залесявания в парка, съдействаха включително и чрез проекти около езерото и в парка да се поставят беседки, пейки и спортни съоръжения на открито.  Мащабното пано в центъра, изработено от млади старозагорски художници, внесе допълнителен колорит в курортното селище. Клуб ЛИПА, в партньорство с други организации, съдейства за организиране и провеждане на много от събитията на Баните, които всяка година привличат все повече гости. Всичко това не би могло да се развива без изключителното ангажирано отношение и лично участие на кмета на Старозагорските бани Станчо Станев и съдействието на местни жители.

патета
netinfo


В близост до Стара Загора, няма друго подобно място с такива чудесни природни и исторически  дадености за отдих и рекреация, с такава добра хотелска база. Съвсем основателно Старозагорски минерални бани е един от 19-те курорта, включени в раздел Балнеолечебни курорти от национално значение от Списъка на курортите в Република България. Но за да добие истински вид на съвременен курорт, Баните се нуждаят от специално отношение. Това беше поводът Граждански клуб ЛИПА да предложи сформиране на Гражданска платформа за развитието на Старозагорски минерални бани като курорт от национално значение.

патета
netinfo

Целта на платформата е да обедини активността и експертизата на гражданския сектор, в партньорство с други заинтересовани институции и лица, с местната и регионална власти, за да се работи за комплексно и устойчиво развитие на курорта, включително с използване на публично-частно партньорство. Така Старозагорски минерални бани ще станат истинско „зелено сърце“ на Стара Загора, от което толкова много се нуждаят всички жители на Общината  и ще бъдат важен фактор за икономическото развитие на региона. 

патета
netinfo


Желаещите да се включат в този процес могат да заявят това на имейл club.lipa@gmail.com, като накратко представят своята експертиза, а така също конкретни виждания и идеи по темата.