ГК„Липа”: Проблемите с незаконното строителство не се решават с еднократна акция
ГК„Липа”: Проблемите с незаконното строителство не се решават с еднократна акция / DarikNews.bg, архив

Граждански клуб „Липа" разпространи декларация, с която изрази своята позиция за съборените миналата седмица 55 незакони постройки в местността „Борова гора" в парк „Аязмото" в Стара Загора.

Според членовете на организацията събарянето на незаконните постройки е предизвикало много лични трагедии, защото бездействието на властите е позволило превръщането на постройките в дом, в място където онези, които са ги изградили са раждали и отглеждали децата си.

„То предизвика много протести „против", защото не е хуманно, предизвика и много силна обществена подкрепа, защото най-сетне някой прояви решимост за възстановяване на законността", се казва в текста на декларацията.

Членовете на граждански клуб „Липа" обаче са на мнение, че в правовата държава спазването на закона не е медийно събитие, а премахването на незаконни постройки се извършва своевременно, преди те да са завършени.

„В държавата, в която живеем, забавеното и избирателното прилагане на закона граничи с беззаконието, предизвиква го и го поощрява. Ако искаме да променим това, събитията от изминалата седмица ни поставят въпроси, изискващи задължителен отговор: да подкрепим кмета, че е започнал или да го критикуваме, че е закъснял? Защо се стигна до тук и какво ще последва утре... след месец, след години...

В търсене на отговора дискутирахме цяла седмица. Може ли ситуацията да се оцени еднозначно? Може ли да имаме обща позиция? Всеки от нас вижда различни нюанси в тази толкова сложна ситуация, но сме обединени за това, че сегашната ситуация е само последица от истинските проблеми на обществото ни.

Истинските проблеми са: липсата на адекватна обществено отговорна политика спрямо ромските общности и продължително пренебрегване на закона; системната употреба на държавните и общински структури за политически и користни цели, вместо за защитата и постигането на обществените интереси.

Пред камерите и микрофоните на журналистите засегнати от събарянето на къщите им хора изнесоха множество данни за получени през годините обещания за узаконяване на незаконните жилища от политици и управници с цел привличане на ромски гласове по време на избори или с други цели.

Съзнавайки истинските проблеми, ние сме единни и затова, че цената, която ще плати старозагорският данъкоплатец за събитията от изминалата седмица (не само за разходите за провеждането ѝ, но и за евентуални съдебни обезщетения) ще си струва единствено и само ако тя не остане еднократно събитие, а постави началото.

Проблемите не могат да бъдат решени с еднократна акция. Събитието е емблематично и никой не трябва да бъде безучастен, защото всички сме част от проблема и всички заедно можем да намерим решението.

Крайно време е държавата във всичките ѝ проявления (общинска и държавна администрация, съдебна власт и др.) да започне да прилага законите ясно, последователно, незабавно и еднакво спрямо всички, без да забравя, че прилагането на законите е дейност в служба на обществото и на всеки негов член.

Крайно време е прокуратурата да се самосезира и да приложи цялата строгост на закона, ако установи действително купуване на гласове, подкупи или престъпно бездействие на администрацията, която е била длъжна да предпазва града ни от незаконно строителство.

Крайно време е гражданското общество да престане да толерира мълчаливо администрацията, когато тя не изпълнява функциите си или ги изпълнява не по предназначение.

Настояваме общинските и държавни власти да проявяват ежедневна решимост в работата си - незаконните постройки са еднакво незаконни, независимо дали се намират в парк, в междублокови пространства, в селата или другаде.

Нарушенията на обществения ред и на закона трябва да бъдат своевременно санкционирани и отстранявани. Това е работата на администрацията, за която ние данъкоплатците плащаме. Ако тази работа се върши съвестно и отговорно, няма да имаме поводи да се питаме - това ли са държавата, в която искаме да живеем и градът, в който искаме да отглеждаме децата си.

Общинските и държавните власти са длъжни да продължат отвъд медийното събитие. Необходимо е да привлекат експерти и граждански организации, с чиято помощ и активно участие в кратък срок да се приложи цялостно и балансирано решение на проблема с незаконните постройки, в което да се отчита и хуманитарния му аспект.

Ние, членовете на Граждански клуб ЛИПА, сме готови да участваме в търсенето на мъдри и устойчиви решения и бихме застанали зад прилагането на всяко такова решение в защита на законността и в името на просперитета на всички жители на общината", се казва в декларацията на организацията.