Партиите в Стара Загора не се разбраха за състава на ОИК
Партиите в Стара Загора не се разбраха за състава на ОИК / Dariknews.bg

Политическите сили в Стара Загора не успяха да се разберат за състава на Общинската избирателна комисия за предстоящите местни избори и национален референдум на 25 октомври.

На консултациите при секретаря на община Стара Загора Цена Велкова присъстваха представители на ПП ГЕРБ, коалиция "БСП Лява България", Реформаторския блок, ДПС, ББЦ, Патриотичния фронт, Атака и АБВ.

Съставът на ОИК се формира на база съотношението между парламентарно представените партии и коалиции в 43-то Народно събрание и съобразно броя на народните представители от всяка парламентарна група към 10 август т.г., като се използва методът на най- големия остатък. Според това решение, ОИК в Община Стара Загора трябва да се състои от общо 13 членове, включително председател, заместник- председател и секретар. .

Съотношението между партиите и коалициите се образува, както следва: ПП ГЕРБ- 4 членове, коалиция „БСП Лява България"- 2 членове, ПП ДПС- 2 членове, Реформаторски блок- 1 член, Патриотичен фронт- 1 член, ББЦ - 1 член, ПП Атака- 1 член и АБВ- 1 член.

Без колебание политическите сили подкрепиха предложението на ПП ГЕРБ председателят на ОИК да е представител на най-голямата парламентарно представена партия.

За заместник-председателите първоначалното предложение бе да бъдат от Реформаторския блок и Атака. Претенции към мястото на секретар обаче обявиха от БСП Лява България и ДПС.

След кратка почивка за допълнителни разговори между партиите се стигна до компромис секретарят на ОИК да бъде представител на БСП Лява България. От ДПС обаче поискаха в замяна заместник председателско място, но никоя от останалите две политически формации не пожела да оттегли предложението си.

Така крайното решение за състава на комисията остана да вземе Централната избирателна комисия. Документите, заедно с протокола от проведените консултации, трябва да бъдат изпратени от кмета на община Стара Загора до 30 август. Комисията трябва да бъде назначена до 4 септември.