Отлагат за догодина цялостния ремонт на старозагорската гара
Отлагат за догодина цялостния ремонт на старозагорската гара / DarikNews.bg

Обещаният цялостен ремонт на старозагорската гара се отлага за догодина, информира изп. директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" инж. Милчо Ламбрев. При посещението си в Стара Загора в края на януари министърът на транспорта Данаил Папазов обяви, че са заделени около 4 млн. лева за ремонт на сградата. Темата за реновирането на съоръжението бе обсъждана още миналата година при първата среща на министъра с кмета на Стара Загора Живко Тодоров и областния управител Живка Аладжова. Тогава министерството отпусна 72 000 лева за спешен ремонт на покрива и пое ангажимент да осигури още средства за цялостния ремонт.

„Ремонтът на старозагорската и на шуменската гара беше предвиден за тази година. Брюксел ни забрани да изплащаме както досега пари за горива, ток, вода, облекла за служителите и др. разходи от инфраструктурните такси. Средствата за това трябва да се намерят от други източници, а парите от таксата трябва да се влагат само и единствено за ремонт. Това беше причина да се коригират средствата за капиталовия трансфер, което наложи да изчакаме с ремонта на двете гари. Нямаме финансовия ресурс за тази година, въпреки че сме готови с плановете за това. Гарите обаче ще бъдат ремонтирани задължително", поясни шефът на НКЖИ и допълни, че осъдителната присъда на Брюксел е от 13 февруари.

Отлагат за догодина цялостния ремонт на старозагорската гара
netinfo

Заедно с министъра на транспорта Данаил Папазов инж. Ламбрев присъства на пускането в експлоатация на модернизираната железопътна отсечка Михайлово - Калояновец, част от проекта за рехабилитация на линията Пловдив - Бургас. Проектът за рехабилитация на линията Пловдив - Бургас се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт". Стойността на отсечката Михайлово - Калояновец е над 35 млн. лв. и позволява скорости от 160 км/ч.

„Откриваме вторият железопътен проект изграден със средства от Оперативна програма „Транспорт". Другите два лота, които са част от линията Пловдив - Бургас и са в процес на изграждане, са достигнали между 70 и 80 % изпълнение. Очаква се те да бъдат завършени до края на тази година", посочи министърът. Всички железопътни проекти по Оперативна програма „Транспорт" са в процес на изпълнение, а до този момент Национална компания „Железопътна инфраструктура" е получила над 394 млн. лв. от европейската програма.

На официалната церемония министър Папазов се ангажира пред местните хора, че веднага след Великденските празници ще проучи възможностите за финансиране за ремонт на пътя между селата Ловец-Михайлово, който е осеян от огромни кратери. По думите на министъра оттам могат да преминават единствено бронетранспортьори.