Осветиха войнишки паметник в Горно Черковище
Осветиха войнишки паметник в Горно Черковище / Деляна Бобева

Реконструираният и изцяло възстановен войнишки паметник на загиналите 136 войници и офицери от казанлъшкото село Горно Черковище, бе наново осветен и открит днес.

Тържествената церемония бе посветена на 94-та годишнина от Одринската епопея, в която загиват най- много офицери войници от 23-ти пехотен Шипченки полк в Казанлък.

Идеята за възстановяването на поругавания няколко пъти и полуразрушен паметник е на лидера на младежката организация на ВМРО в Казанлък историкът Чавдар Ангелов. Той и негови колеги с лични дарения и помощ от приятели възстановиха паметника, издигнат в чест на загиналите воини в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война , сражавали се в редиците на 23-ти пехотен Шипченски полк.

Церемонията по освещаването на паметника уважиха депутати от БСП и ВМРО от Старозагорски и Пловдивски регион, представители на местната власт в община Казанлък, граждани.

Новоосветеният войнишки паметник се намира в двора на местното училище, строено преди 157 години.

По време на трите войни в началото на миналия век от Горно Черковище загиват 136 мъже на възраст 25-50 години. По това време селото е сред 8-те най- големи населени места в Казанлъшката околия, наброяващо 2800 човека.

Военни почести пред новооткритя паметник отдадоха и воините от Казанлъшката механизирана бригада.