Още проверяват купуването на гласове в Казанлък
Още проверяват купуването на гласове в Казанлък / netinfo
През периода 18-21.06.2008 г. са извършени проверки по 13 жалби и сигнали за неспазване на изборното законодателство при протичане на изборите за общински съветници в Казанлък. Всички проверки са извършвани под прякото ръководство на Районна прокуратура –Казанлък и под надзора на Апелативна прокуратура – Пловдив.

В значителната си част сигналите не бяха достатъчно конкретни, някои от тях и анонимни, а други съдържаха препредаване на чута от трети лица информация. Това затрудни допълнително работата по тях, съобщава говорителят на Пловдивската апелативна прокуратура.

По 10 от случаите прокуратурата е постановила отказ да се образува досъдебно производство, а по три случая проверките продължават. Продължава проверката по сигнал, депозиран на 18.06.2008г. в Районна прокуратура – Казанлък от представител на политическа сила, участваща в изборите с твърдение, че представители на „Експерти за Казанлък” си служат „с методи, непозволени от избирателния закон”. Става дума за това, че по сметката на всички работещи в „Арсенал”АД-Казанлък са били преведени по 100 лв. като допълнително материално стимулиране”.

До настоящия момент е установено чрез разпит на множество служители в „Арсенал”АД и въз основа на представени документи, че извън регулярните плащания към работещите в дружеството – аванс и работна заплата, никакви други суми не са били начислявани и изплащани. Независимо от това, обаче, с оглед пълното изясняване на фактическата обстановка прокуратурата извършва нова проверка. Целта е установяване на обстоятелството дали от момента на касиране на предходните избори досега, е имало извършени масови плащания на работещите в това дружество и дали те са извън обичайните по принцип.

Продължава проверката и по депозирания на 17.06.2008г. в Районна прокуратура сигнал от политическа партия „Ред, законност и справедливост” .Проверяват се абсолютно всички данни в сигнала, като конкретно по повод добилите обществена известност бланкови договори за „извършване на агитационна дейност”, издавани от представител на ПП ”Федерация за активно гражданско общество” /ФАГО/ . Тази проверка продължава в насока дали действително е извършвана реална агитационна дейност или зад нея се крие купуване на гласове.

По повод самосезиране на прокуратурата на 23.06.2008г. от телевизионно предаване, в което се сочи, че „Казанлък се е превърнал в битпазар и има купени гласове” са установени двама граждани, които са категорични, че в началото на миналата седмица непознати за тях лица са им предложили суми от порядъка на 25 – 30 лв. по повод предстоящите избори и са им искали личните карти. Предвид обстоятелството, че двамата са отказали незабавно офертата, не им е било казано за коя всъщност партия ги агитират. Предоставеният от телевизията материал съдържа още един сигнал, по който самоличността на заявителя се изяснява, за да му бъдат снети обяснения. Проверката по случая продължава.