Лешникотрошачката
Лешникотрошачката / Държавна опера Стара Загора
Операта кани на Коледно-новогодишни празници
Държавна опера-Стара Загора ще зарадва своите почитатели с вълнуваща коледно-новогодишна програма. Два концерта и любимият и очакван спектакъл на балета „Лешникотрошачката” в навечерието на Коледа и Новата година са тазгодишния празничен подарък на културния институт.

На Коледа, 25 декември, от 18.00 часа в залата на Операта зрителите ще се потопят в магията на празничния концерт „Коледна фантазия” с участието на Еделина Кънева и Орлин Горанов и оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.
 
Диригент на концерта е младият и талантлив Виктор Крумов. Преди началото на концерта коледният дух ще изпълни фоайетата на Операта с изпълненията на виртуозните музиканти от камерните формации  „Арс Нова“ и Брас квартет „Августа Траяна“.
 
Една необикновена неделя очаква зрителите на 27 декември от 18.00 часа.„Коледни импресии” с музиката на Хендел, Монтеверди и Пърсел ще „нарисуват” с глас и звук солистите на Държавна опера-Стара Загора Петя Петрова /мецосопран/ и Яница Нешева /сопран/ и камерен оркестър в състав: Константин Косев – цигулка, Милена Димова – цигулка, Юлия Кирова – виола, Ана Михайлова – виолончело, Станислав Георгиев – контрабас, Мануела Манолова – чембало, Атсуфуми Ужийе – ударни, блок флейта. В програмата са включени арии и дуети от оперите „Коронацията на Попея”, „Юлий Цезар”, „Ксеркс”, „Дидона и Еней” и др.

Вълшебната приказка за Принц Лешникотрошачка и малката Мари, най-очакваният балет за Коледа – „Лешникотрошачката” – ще оживее на сцената на Държавна опера-Стара Загора на 28 декември от 18.00 часа и на 29 декември от 19.00 часа. На сцената ще пристигне специално за децата на Стара Загора Дядо Коледа.

Тази година неговият подарък за най-послушните е спектакълът на балета „Лешникотрошачката”, поднесен от великолепната многонационална трупа на Старозагорската опера.

Превърналият се в традиция новогодишен концерт на 31 декември няма да се състои заради строгите противоепидемични мерки. Билетите, закупени за спектакъла на оперетата „Царицата на чардаш” могат да бъдат върнати или презаверени за избран спектакъл от програмата на Държавна опера-Стара Загора на касата на Операта.