премиера
премиера / Държавна опера Стара Загора
Балетният шедьовър на П. И. Чайковски „Лешникотрошачката“ е най-новото заглавие в афиша на Балета на Старозагорската опера. Приказната история на Е.Т.А. Хофман ще оживее на 3 април от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Постановката на „Лешникотрошачката“ е по авторската хореография и режисура на заслужилия артист на Руската Федерация Константин Уралски. Асистент-хореограф Наталия Коробейникова.
 
Работата ми с трупата на Балета на Държавна опера-Стара Загора е много интересна, момичетата и момчетата са много активни и спектакълът ще е много ярък.  За мен  балетът „Лешникотрошачката“ е сбогуване на момичето с детството. Това е повече от приказка. Това е приказката на нашия живот, на нашето детство. И дали това е било наистина или е измислено от Дроселмайер, или се е присънило на Мария, това е въпросът, с който трябва да излезе всеки зрител от залата. Отговора ще търси всеки зрител“, казва хореографът на постановката Константин Уралски.
 
Декорите и костюмите на „Лешникотрошачката“ са на италианския художник Салваторе Русо. В новата постановка – решена в традиционен класически стил, участва цялата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера, която под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова, респектира със своите високи постижения и стремителен възход. Познатата приказка на „Лешникотрошачката“ ще  бъде разказана за първи път на сцената на Държавна опера-Стара Загора в първите дни на пролетта.
 
Следващите спектакли на „Лешникотрошачката“ са на 24 април – от 11.00 часа ще бъде представена адаптирана едночасова версия за най-малките зрители, а от 19.00 часа – пълната версия за деца и възрастни.