Операта прави премиера без финансови разходи
Операта прави премиера без финансови разходи / Dariknews.bg, архив

Без никакви финансови разходи ще бъде най-новата премиера на Държавна опера - Стара Загора „Веселата вдовица". Оперетата на Франц Лехар ще бъде показана на зрителите на 28 март и 31 март.

„Постановката е изпитана, поставял съм я преди три години във Велико Търново. След това се игра много в Северна България и затова я поисках на разменни начала. Декорите са на Чавдар Чомаков, костюмите са на баща му, но има и наши. Те обаче не са оригинални, взети са от няколко други постановки.

Съжалявам, че е така, но решението ни бе да покажем постановката без нито лев разходи. Така сме в пълно съзвучие с целта ни да подобрим финансовото положение на операта в Стара Загора", обясни директорът Петко Бонев.

В постановката той се е постарал да потърси нови и различни елементи.

„За първи път зрителите ще научат оригиналните имена на героите, с истински поставени ударения. Едно от най-популярните изпълнения е на мъжки септет, но аз добавих и женски гласове", разкри още Петко Бонев.

Заедно с „Веселата вдовица" в операта подготвят премиера и на нов спектакъл за деца - „Макс и Мориц".

В края на май пък част от трупата ще се включи в концерта, с който официално ще бъде открит Античния форум в Стара Загора.