Надежда Чакърова
Надежда Чакърова / омбудсман Стара Загора
Старозагорци, които живеят в Полша, Испания, Франция, Германия, са потърсили местния омбудсман Надежда Чакърова за консултации, свързани най-вече с местните данъци и такси, в условията на пандемията от коронавирус, адресна регистрация, гражданско състояние и др.

173 са постъпилите жалби и сигнали до обществения посредник от началото на годината-77 през първото тримесечие и 96 през останалите три месеца.

В 96 % от случаите работата по тях е приключила, в това число и седемте преписки от изминалата година. Остават неприключени 7 преписки от месец юни и работата по тях продължава, сочат данните от отчета на Надежда Чакърова за работата й през изминалите шест месеца на годината.

80% от жалвалите се пред местния омбудсман са жители на града, останалите – от Община Стара Загора или граждани, живеещи извън страната.

В отчетения период са решени проблеми на гражданите, свързани с благоустройството, административното обслужване, екологията, градския транспорт, "ВиК", ЕВН, както и с доставчици на обществени услуги.

Ръст има при жалбите, свързани с колекторски фирми, некоректни работодатели, както и на нарушени потребителски права при онлайн продажби и доставчици на услуги.

Местният омбудсман е изпратил сигнал до директора на ОД МВР Стара Загора във връзка с нерегламентирана интернет страница в социалните мрежи. Причината е, че там се публикуват анонимно компрометиращи снимки и постове на подрастващи без тяхното или на родителите им съгласие.