Одържавяване поиска ръководството на три предприятия от региона
Одържавяване поиска ръководството на три предприятия от региона / wikimapia.org

Ръководството на групата структуроопределящи предприятия в сферата на енергетиката в Старозагорски регион - „Металик" АД, „Енергоремонт" АД и „Чугунолеене" Първомай АД предлага с официално писмо до министъра на енергетиката Драгомир Стойнев държавата да придобие дялове и тези частни заводи, по подобие на „оздравителния" план за национализация на изправеното пред фалит предприятие „Ремотекс Раднево" ЕАД.

„В случай, че според Вас най-ефективно е одържавяването на предприятия и финансирането им от държавата, предлагаме да открием процедура на преговори за закупуване от държавата чрез „БЕХ" ЕАД и на акции от капитала на „Металик" АД и дъщерните му предприятия , които също са от ключово значение за нормалната работа на електрическите централи от комплекса, притежават уникални машини и оборудване и опитен персонал.", се казва в писмото, подписано от председателя на Съвета на Директорите на трите предприятия, инж. Дечко Колев.

Копие от писмото е изпратено и до председателя на Парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай, председателя на Парламентарната комисия по труда и социалната политика Корнелия Нинова, министъра на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов и министъра на финансите Петър Чобанов.

Ръководството на предприятията около „Металик" АД изпрати три писма, адресирани до ангажираните институции, в които се критикува идеята за национализация на „Ремотекс Раднево" ЕАД. Отправена е и покана към енергийния министър да посети и частните предприятия в Стара Загора, Гълъбово и Първомай и се запознае с многобройните им проблеми, свързани предимно със забавени плащания по договори. Въпреки неосъществената засега среща, ръководството на „Металик" АД остава на разположение за конструктивен диалог с министър Стойнев по проблемите на енергийния отрасъл.