Няма грипна ваканция в Стара Загора, понеделник е учебен ден

Няма грипна ваканция в Стара Загора, понеделник е учебен ден
Няма грипна ваканция в Стара Загора, понеделник е учебен ден / Dariknews.bg/архив

В Стара Загора няма обявена грипна ваканция, потвърди за Дарик началникът на РИО Татяна Димитрова. Ваканция се обявява ако броят на болните в едно училище надвишава 30 %. Петък бе неучебен ден по разпореждане кмета на общината Живко Тодоров.

В инспектората по образование се събира ежедневна информация от директорите на училища за броя на отсъстващите ученици болни от грип и остри респираторни заболявания. Ако процентът мине 30, директорът изпраща доклад, а РИО уведомява здравната инспекция. Възможно е да бъде обявена грипна ваканция само за едно училище.

Понеделник е учебен ден за всички старозагорски училища, въпреки грипната епидемия, обявена от Регионалната здравна инспекция на 26 януари.

В тридневна ваканция- от понеделник до сряда, са единствено учениците в община Чирпан.

Във връзка с обявената от РЗИ - Стара Загора грипна епидемия за област Ст. Загора зам.-кметът Иванка Сотирова информира с писмо директорите на учебни и детски заведения, медицинските специалисти и педагогическия персонал за:

- Задължително провеждане на ефективен ежедневен филтър в детските заведения.

- Недопускане на болни деца в детските заведения, както и провеждане на лечението им в тях.

- Недопускане в училищата на болни ученици от грип и ОРЗ.

- Създаване на организация за контрол относно спазване на необходимия дезинфекционен и противоепидемичен режим, както и спазване на висока лична хигиена.

- Извършване на често проветряване на помещенията. Осигуряване на достатъчно количество дизинфекционни и миещи препарати.

- Недопускане на болни от ОРЗ и Грип от персонала на учебните и детските заведения.

В община Стара Загора е създаден кризисен щаб, който заседава за предприемане на необходимите действия, предвид усложнената обстановка в района.