Новият председател на Селскостопанската академия посети Казанлък
Новият председател на Селскостопанската академия посети Казанлък / Надя Коцева- архив


Новоизбраният председател на Селскостопанската академия проф. Петър Славейков се срещна с кмета на община Казанлък Галина Стоянова.
Срещата е първа между двамата и е опознавателна за новизбрания само преди 20 дни нов председател на Селскостопанската академия.


За Дарик проф. Славейков съобщи, че визитата му в Казанлък е част от предприетата от него опознавателан обиколка в 52-та научни института в цялата страна, част от структурата на Селскостопанската академия, част от която е и казанлъшкият Институт по розата и етерично-маслените култури.


В присъствието на зам. председателя на Общинския съвет на града Нено Влайков са обсъждани въпроси от взаимен интерес и свързани с бъдещата съвместна работа.
Дискутирани са и проблеми, касаещи развитието на розопроизводството в района, бъдещето на Института по розата в Казанлък, възможностите за разделянате на научната от търговската му дейност, нуждата от Закон за розопроизводството в България,който да гарантира качеството на бъларското розово масло. Подобен закон в страната ни е съществувал от 1913 до 1947 година.


Въпреки трудностите, които българските розопроизводители изпитват в момента, на световните пазари розовото ни масло продължава да елидер по качество. Българското масло от рози се продава на цени от 5 до 6 хиляди евро за килограм. Лидерът по площи розови насаждения - Турция е на второ място в ценовата скала: розовото масло от южната ни съседка се търгува на цени 3-4 хиляди евро за килограм.
Новоизбраният председател на селскостопанската академия е бивш декан на Факултета по устойчиво развитие в Софийския университет, специалист по геодемография.


От официалния сайт на Селскостопанската академия става ясно, че само преди месец среща по въпросите на розопроизводството и възможностите за съвместна работа е проведена между общинското ръководство на Казанлък и вече бившия предедател на академията Георги Костов.