Недоволни от варовикова кариера ще блокират главен път
Недоволни от варовикова кариера ще блокират главен път / Dariknews.bg, архив

Международният път Свиленград - Русе в района на село Паничерево ще бъде блокиран за един час от жителите на три села в Старозагорско-Едрево, Паничерево и Братя Кунчеви.

Пътят ще остане затворен от 10 до 11 часа този петък, а причина за недоволството на местните хора, е решение на Министерството на околната среда и водите, с което се одобрява инвестиционно предложение за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла" в землището на трите села.

Кариерата ще наруши екологичното равновесие в района на Сърнена Средна гора, намира се в близост до вододайна зона, както и в района на дивечово стопанство. Според представители на сформираните инициативни комитети в процеса на добива билото ще бъде снето с над 150 м и ще бъде изсечена 750 дка горска растителност. Жителите на Едрево се опасяват, че ще останат без питейна вода, защото кариерата ще е само на 300 м от основния извор, който захранва селото с вода.

Протестиращите са изчислили, че при започване на добива на всеки 6-7 минути по пътя ще минават камиони, които допълнително ще замърсяват въздуха и ще вдигат шум.

Те са изготвили жалба до президента Росен Плевнелиев, до министър-председателя Георги Близнашки, министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, министъра на околната среда и водите Светлана Жекова, до бившия областен Живка Аладжова и РИОСВ. Събрани са и подписите на над 1000 души.