Напусна ни Николай Дяков-Дяката
Напусна ни Николай Дяков-Дяката / netinfo

Една от легендите на футбола в Казанлък - Николай Дяков-Дяката, почина внезапно на 56-годишна възраст в гр. Свети Влас.

Николай Дяков започва спортната си кариера в Твърдица, а в отбора на Казанлък играе от 1979 до 1985 г. Неговото име се свързва със звездните години на футболен клуб „Розова долина". Той е ляв защитник и е част от тима на „Розите", който побеждава „Марек" на стадиона в Казанлък на 13 юни 1982 г., с което „Розова долина" влиза в „А" Републиканска футболна група.

По повод кончината на Николай Дяков, кметът на община Казанлък Галина Стоянова изпрати съболезнователен адрес до неговите близки, колеги и приятели. В него се казва:

„В този изпълнен със скръб и болка момент, бих искала да поднеса своите най-искрени съболезнования по повод кончината на вашия непрежалим съпруг, баща, родственик и приятел Николай Дяков.

За нас, казанлъчани, той е футболната легенда, която игра във ФК „Розова долина" в най-силните години на отбора. Влизането на отбора в „А" Републиканска футболна група през 1982 г. е невероятен успех, записан със златни букви в спортната история на нашия град, благодарение и на левия защитник Николай Дяков - Дяката.

Изключителен състезател и човек, той никога не прекъсна връзката си с Казанлък. С ентусиазъм и спортен дух се включи в последния си мач на стадион „Севтополис" - в двубоя на футболистите ветерани през есента на 2011 г.

С много тъга днес се прощаваме с една от емблемите на футбола в града на розите. Дълбок поклон пред светлата му памет!"