фестивал
фестивал / Географски Фестивал
Рекорден брой участници – над 600, са регистрирани за петото издание на Българския географски фестивал, който ще се проведе на 20 и 21 април в Стара Загора. Първото издание бе в Ямбол през 2015 г., следващите се проведоха в Казанлък, Пазарджик и Русе.
 
Фестивалната програма включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложби. За купите и медалите в ученическите първенства ще се борят 42 отбора и повече от 250 индивидуални участници. Най-много са участниците от Стара Загора, Казанлък и Варна, ще дойдат отбори от малки населени места като Роман, Кула, Вършец, Попово, Гурково, Стралджа, традиционни участие имат отбори от Добрич и Враца.
 
Официалното откриване е в събота, 20 април, от 13:00 ч. в залата на Държавната опера. Инициативата за Географския фестивал е на проф. Румен Пенин, който е и председател на Организационния комитет за провеждането му. Целта е хора, занимаващи се с география под различни форми - като наука, образование, хоби, бизнес, да се срещат и общуват неформално, да се организират събития, показващи възможностите за професионална квалификация, учениците да видят програмите на университетите, в които могат да се обучават, студентите да видят бизнеса, който се занимава с география. Идеята е приета от образователния портал Географ БГ и Българското географско дружество, които са основните организатори. Съорганизатори на местна почва са община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“ и Второ основно училище „Петкор Р. Славейков“.
 
В състезателната част влизат отборното състезание „Географиада“, което се провежда в два кръга, индивидуалното „Разходка с изненади“, при което след разходка из центъра на града и беседа участниците решават тест, върху предоставената от гидовете информация. За пръв път тази година ще има и студентски географски куиз.
 
Във фоайетата на Държавната опера, където ще се проведат основните събития, ще бъдат разположени трите изложби - на Българския антарктически институт, представяща дейността на базата на остров Ливингстън, „Географията – пътешествие и приключение“ с фотографии на проф. Румен Пенин, и арт инсталация с пощенски картички от цял свят, осъществена в партньорство с Уикипедия на български език.
 
За пръв път тази година ще има обучение за работна с картографски софтуер Map Creator. Презентациите са няколко - на председателя на Българското географско дружество доц. Климент Найденов е посветена на 100-годишнината му, на доц. Георги Бърдаров „Началото и краят на света“ ще запознае присъстващите с богатствата на България, доц. Стоян Недков, научен секретар на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН се нарича „География и екосистемни услуги - как да живеем в хармония с природата“, а доц. Стелиян Димитров ще представи новата специалност „Геопространствени системи и технологии“, създадена от Геолого-географския факултет съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Съоснователите на Географ БГ, представена д-р Димитър Желев и д-р Евгения Сарафова ще представят 5-годишната му дейност.
 
В събота от 11:00 ч. в Художествената галерия е представянето на най-новата книга на известния пътешественик и писател Симеон Идакиев „Омагьосаните острови“, от 15:30 ч. в Операта ще бъде представен филмът „Полярни изследователи“ на Мария Чернева от БНТ за българската експедиция. Филмовата продукция ще бъде представена лично от проф. Христо Пимпирев.
 
Предфестивалната програма в петък, 19 април започва с географски презентации в старозагорски училища. От 18:00 ч. организаторите канят на лекцията на Симеон Идакиев „Светът и всичко в него“, в РБ „Захарий Княжески“, а от 19:00 ч. доц. Георги Бърдаров ще покаже презентацията „България - география на свободата!“.