/ БГНЕС
Фондация „Проект Бузлуджа“ набира средства за социализиране на монумента и отварянето му за посетители, съобщи пред БТА арх. Дора Иванова, председател на фондацията. 

С благотворителна цел фондацията организира за втора поредна година фестивала Open Buzludzha 2022, който ще се състои от 19 до 21 август под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“.

Във фестивала ще се включат - P.I.F., "Керана и космонавтите", "Уикеда",  Държавната опера - Стара Загора, както и много други музиканти, обясни Иванова. Дневната част на събитието ще включва туристически обиколки, работилници и лекции, на които ще бъде представен паметникът и дейностите по проекта. „Искаме да оживим мястото и да насочим вниманието към културното наследство на монумента и региона“, коментира тя. 

Дора Иванова съобщи, че до края на седмицата могат да се закупят тридневни билети на промоционална цена от 29 лева. Има организирана и игра в социалните мрежи, в която наградата е втори билет за фестивала. От 16 май входната такса ще бъде 39 лева, добави тя и подчерта, че събраните средства ще бъдат изразходвани изцяло за проекта по отваряне на монумента за посетители. 

Основната цел на фондацията тази година е във вътрешността на паметника да се осигури временен посетителски достъп, разказа пред БТА Дора Иванова. За тази цел фондацията има три задачи.

Първата е обезопасяване на покрива. От него трябва да бъдат премахнати строителните отломки  – дървени греди, стъклена вата и ламарини, които представляват опасност. Това е основната причина сградата да бъде затворена. Иванова обясни, че медният покрив на сградата е бил откраднат и по-долните слоеве се разпадат. Тя подчерта, че почистването и обезопасяването няма да променят начина, по който в момента визуално се възприема покривът. “Носещата конструкцията, е в добро състояние, тя ще бъде запазена и ще може да носи бъдещото покривно покритие“, добави Иванова. Предвидено е обезопасяване и на останалите тавани в сградата.

„Втората важна задача е да се погрижим за мозайката в купола , наричана още медальон“, разказа Дора Иванова. Тази мозайка е с площ от 50 кв. м  и по нея не е работено, защото се намира на 12 метра височина . Тя разказа, че, с помощта на скеле, изградено от доброволци, миналата седмица за пръв път екипът е успял да се качи и да види какво е състоянието на мозайката. От 27 до 30 май е предвидено професионално реставраторско проучване на покривната мозайка на монумента. „Ще дойдат реставратори от Национална Художествена академия, от Мюнхен, Гърция и Швейцария, ще оценят състоянието и ще направят план за стабилизиране на мозайката“, коментира Дора Иванова. За целта трябва да се изгради платформа за работа, за която са необходими 17 хиляди лева.

Обявена е дарителска кампания за събиране на тази сума, добави тя.

Третата задача, която екипът си поставя, е изграждане на посетителски пътеки. Иванова обясни, че е необходимо да се изравни подът. „Бил е от гранитни и мраморни плочи, които на места липсват, а това води до големи неравности“, каза тя.  Предвижда се изграждане и на парапети по стълбите за безопасно придвижване на посетителите.

Планира се временен павилион, в който да се дава информация на гостите на монумента и където да се събират дарения. Ще бъдат ангажирани и екскурзоводи, които да развеждат посетителите и да разказват за историята на Бузлуджа.

Арх. Дора Иванова припомни, че миналата година паметникът Бузлуджа е събрал около 50 000 посетители, без да има реклама и без да бъде отворен.
БТА