Музеен обект „Хилендарски метох” отворен за посещения до 22 юли
Музеен обект „Хилендарски метох” отворен за посещения до 22 юли / Цв. Четъшки

Музейният обект „Хилендaрски метох" в двора на Катедрален храм „Св.Димитър" ще бъде отворен за посещения от 17 до 22 юли, включително, между 10 и 18 часа.

Поводът е отбелязването на 175-годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В музейния обект е представена веществено-документална експозиция "Левски в Старозагорско". Възстановена е обстановката, в която е живял Васил Иванов Кунчев по време на престоя си в Стара Загора (1855-1858 г.). Показана е точна възстановка на учебна стоя от Светиниколското училище, в което учи бъдещия апостол на българската свобода. В малката експозиция фотодокументални материали проследяват връзките на Левски със Старозагорския край и ролята му за изграждането на местната революционна организация.

Община Стара Загора, Старозагорският военен гарнизон и Старозагорската митрополия са организатори на проявите, посветени на годишнината.

На 18 юли от 9 часа в Катедралния Храм „Св.Димитър" в Стара Загора ще бъде отслужена Заупокойна Света литургия в памет на Йеродякон Игнатий .

От 10.30 пред паметника на Васил Левски започва тържественият ритуал с поднасяне на венци и цветя.