мозайка
мозайка / община Стара Загора
Подова мозайка от началото на 4 век е открита в Архитектурния резерват Августа-Траяна и е експонирана на Античната улица в музея.

Миналата година РИМ кандидатства с проект пред Министерството на културата за малко над 29 хиляди лева. С тази сума музеят успя да реставрира ,консервира и експонира подовата мозайка, която беше проучена в резервата „Августа Траяна“ на ул. "Руски" 47-49.

Мозайката е изработена изключително прецизно, използвани са много цветове. Творбата е изцяло геометрична, има емблема, която към момента не установено какво изобразява, а експертите предполагат, че вероятно става въпрос за лице.

Мозайката бе открита при разкопки през 2016 година, рecтaвpацията e направена по нова технология със специални алуминиеви пити, които позволяват тя да бъде мобилна и да се представя на различни места. Тя беше представена на Античната улица пред началника на отдел „Култура” в община Стара Загора Диана Атанасов, зам.областните управители Петя Чакърова, Красимир Червилов и Димитър Драчев, граждани.

Ресорният зам.-кмет Милена Желева изрази подкрепата на общинското ръководство за бъдещите проекти на културната институция, като  пожела всички открити мозайки да бъдат показани на света.