Министър откри ремонтирания по „Красива България” Дом за стари хора
Министър откри ремонтирания по „Красива България” Дом за стари хора / DarikNews.bg

Служителите, които работят в домовете с делегирана от държавата дейност, ще получат 10-процентно увеличение на заплатите от началото на следващата година. Това обеща в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

В държавния бюджет е записано, че от 1 януари 2013 година издръжката и заплатите на работниците в домовете ще се повиши с десет процента. „За тази година парите за делегирана от държавата дейност бяха 160 млн. лева, а с увеличнието през следващата година те ще нараснат с 16 млн лева. В 10-процентното увеличение влиза и издръжката и заплатите на социалните работници. Директорите на домовете ще преценят как да ги разпределят", поясни министърът.

На Старозагорските минерални бани Тотю Младенов откри ремонтирания с пари по програма „Красива България" Дом за стари хора. Програмата е отворена за проекти до 28 януари, с бюджет близо 6 млн. и половина лева. За последните три години чрез нея са ремонтирани над 81 обекта в цялата страна за 17 милиона лева.

В ремонта на старозагорския дом за стари хора са инвестирани 520 хил. лева, от които 120 000 лв. са общинско съфинансиране. Със средствата са подобрени условията за живот на възрастните хора и работната среда на социалните служители. Външните стени са топлоизолирани, подменени са прозорците, вратите, подовите покрития в стаите.

В момента в дома са настанени 86 души, за които се грижат 38 служители.

Социалният министър коментира и въпроса за коледните надбавки на пенсионерите, но не се ангажира за точния им размер. До два-три дни се очаква финансовият министър Симеон Дянков да направи сметките за месец ноември. Младенов припомни, че ако приходите за месец ноември бележат същия добър ръст както предходните два-три месеца, ще има определена сума за възрастните хора, която министерството, синдикатите и Националния осигурителен институт ще разпределят преди Коледа.

Министър Младенов направи първа копка на Общностен център за социална подкрепа на ул. „Подполковник Калитин" 28. Центърът ще се изгради по Проекта за социално включване, който се изпълнява от Министерството на труда и социалната политика. В него ще се предоставят услуги на деца от 0-7 г. и на техните родители.