/ iStock/Getty Images
"През ноември старозагорски ученици участваха в две престижни състезания по математика - Световния турнир на градовете и олимпиадата на фондация „Леонард Ойлер” -  „Формула на Единството”, съобщи Любомир Любенов, организатор на математически състезания.

Гордост: Старозагорска ученичка с медал от световно по IT

Проф. Йордан Табов от БАН е селектирал решенията на българските участници в 43-ия Световен турнир на градовете и за награда от международното жури в Москва е представена работата на Йоан Йорданов от 11 клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан”-Стара Загора.

Заедно с работата на  Йоан на международното жури са представени за награди и работите на ученици от Софийската МГ, Първа Частна МГ-София, ПМГ-Варна, ПМГ-Бургас и ПМГ-Габрово.

Сред участниците в квалификационния кръг на олимпиадата „Формула на Единството” са Елизабета Казале от 2. ОУ „П. Р. Славейков”-Стара Загора, Павел Казаков, Ивайло Косев, Йоан Михайлов, Любен Карбанов, Радослав Балкански от ППМГ „Гео Милев”-Стара Загора, както и Иван Канев от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански”-Стара Загора.

Финалистите ще бъдат излъчени в края на 2021 г. Все още е актуална и поканата на организационния комитет, адресирана до кмета на Стара Загора Живко Тодоров за участие на старозагорски ученици в обучение след финалите на олимпиадата..

Междувременно канадското списание „Crux Mathematicorum” публикува списъка на решилите задачите от броевете на списанието. В списъка на решилите задачи е и Академията по математика в Стара Загора.

Бъдещи Ай Ти специалисти и математици в Стара Загора ще учат в обновена сграда

Сред колективните участници, освен Академията по математика в Стара Загора, са участници от Испания, САЩ, Грузия, Кипър, Канада и Индия. Старозагорските участници  са представили, след обсъждане на занятия на Академията по матеиматика, решение на тригонометрично тъждество на виатнамския математик Nguen Viet Hung с приложение на неравенството на швейцарските математици Paul Finsler - Hugo Hadwiger.

Заниманията на старозагорската Академията по математика през месец ноември и декември са дистанционни - с изпращане на материали по електронната поща. Желаещите да се запишат за обучение в Академията следва да посетят Центъра за подкрепа на личностното развитие в Стара Загора или да  изпратят запитване на електронен адрес: competitions@abv.bg  като посочат имена, клас и училище.