/ Благой Момчилов
Да бъде инициирана национална подписка за защита на най-яркия символ на българската свобода - Шипка. Този апел отправя Клубният съвет на Клуб за леви идеи „Георги Кирков” -Казанлък към делегатите на 49 Конгрес на БСП и националното ръководство на партията.

Апелът е разпространен през медиите и е по повод искането за смяната на името на върха от връх Шипка, на връх Свети Никола. Искането за промяна името на върха е от историци от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и казанлъшки интелектуалци.

Преди седмица историците изпратиха до Светия синод писмо, с което молят за съдействие и за подкрепа на това свое предложение, което те вече са депозирали и пред президента на България.

В разпространения Апел се казва, че Клубът за леви идеи „изразява потресаващо възмущение и несъгласие за исканата смяна на името от връх „Шипка” на връх „Свети Никола“, както и че категорично се противопоставя на това искане, което е определено като „посегателство към паметта на падналите в бой за българската Свобода българи и руснаци“.

Отправя се апел към всички граждани да се включат в подписката.През миналата година историкът с казанлъшки корени проф. Петко Петков издаде книга за историческата истина за преименуването на връх Свети Никола и хронология на събитията.

Името на книгата на професора е "Книга за върховете "Свети Никола" и "Шипка". Интересна подробност е, че първата положителна рецензия за нея излезе в печатния орган на социалистите в България.