Консултират работещите в нов Център за кариерно развитие
Консултират работещите в нов Център за кариерно развитие / DarikNews.bg, архив

Нов Център за кариерно развитие отвори врати в Стара Загора. В него консултанти ще насочват заетите вече лица как да повишат квалификацията и уменията си, как да придобият нови знания или да се ориентират към нова работна среда. Създадена е онлайн система в сайта на БТПП за регистрация на кандидатите и за достъп до различни фирми, които са част от платформата, обясни кариерният консултант Мирчо Христов. Кариерните консултанти ежедневно проучват наличните свободни позиции, обявени от фирмите, като следят не само обявите и публикациите във фирмените сайтове, но директно се свързват със самите работодатели и проучват кариерни възможности, предлагани от съответния работодател.

Консултант в новия старозагорски център е зам.-деканът на Бургаския свободен университет доц. Мария Нейкова. Бившият областен управител бе лектор на обучение на заети лица, на което бяха обсъдени възможностите, тестовете и методите за кариерно развитие. Днес предстоят индивидуални обучителни сесии, а центърът ще функционира до края на октомври.

Центърът за кариерно консултиране е по проект, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси" , реализират от Българската Търговско Промишлена палата, а регионален партньор е палатата в Стара Загора.

Инициативата е част от проекта „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й". Целта на проекта е превенция и ограничаване на проявите на сивата икономика в тази област чрез различни форми на въздействие върху пазара на труда.