Конференция отбелязва вековен юбилей на музея в Стара Загора
Конференция отбелязва вековен юбилей на музея в Стара Загора / netinfo
Регионалният Исторически музей Стара Загора влезе във второто столетие от създаването си . Началото започва с учредяването на Археологическото дружество “Августа Траяна”, чиято основна цел е опазване на културно-историческото наследство на града ни.Новата страница в историята на музея започва да се пише тази година след нанасянето му в модерния дом на бул”Руски”.Събитието ,чакано повече от 20 години , бе отбелязано с национална научна конференция на тема “Музей,културно-историческо наследство , културен туризъм”.

В поздравителния си адрес към участниците в конференцията министърът на културата проф.Стефан Данаилов честити юбилея на музея и отбеляза важността му за съхраняването на българщината в региона.

Регионалният музей в Стара Загора да бъде удостоен с представителна награда .С това предложение се обърнах към министър-председателя Сергей Станишев , каза областният управител Мария Нейкова и поздрави гостите на конференцията.

Трайни и изконни са отношенията на музея и Община Стара Загора през годините, отбеляза зам. кметът Тихомир Димитров и припомни ,че през 1907 година един от основателите на Археологическото дружество, е тогавашният кмет на града Пенчо Хаджиславов.

100-годишнината на Регионалния Исторически музей събра в новата му сграда повече от 70-сет специалисти в областта на музейното дело.В продължение на два дни те ще участват в научна конференция , която ще търси съвременното място на българските средища на историята .

Началото на научната конференция бе дадено от проф .д.н.Иван Маразов.