Как действат измамниците
Как действат измамниците / DarikNews.bg, архив

Няколко са основните „сценарии", използвани от измамниците, информират от полицията.

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ"
На стационарния Ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и Ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява Ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар не прекъснато говори, не Ви оставя да задавате много въпроси и не Ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете Ви приготвената сума, а понякога дори Ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря", за да Ви увери, че на него трябва да предадете парите.

"ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ"
На домашния си телефон получавате обаждане, че Ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Обещава да "уреди освобождаването му" ако заплатите определена сума. Предупреждава Ви да не се обаждате на никого, "за да не развалите работата".

„ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА"
На мобилния Ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира Ви, че сте спечелили голяма парична награда(няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата, Вие трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията.

„БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ"
Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или храна. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на техен роднина е направена магия и те могат да я развалят.
За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на "разваляне на магията" завиват парите или златните накити в кърпа и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време - от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват.

"ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ" и "РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ ПО ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ"
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.
Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари - между 1000 и 2000 лв. за самоучастие в ремонта.

"НАЕМАНЕ НА КВАРТИРА"
Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършват оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което ги чака пред входа.
Показва банкнота от 100 лв. на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.

"ЗАЕМ НА ПОЗНАТ"
На улицата Ви спира усмихнат младеж, който Ви изглежда познат. Успява да Ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор, Ви споделя, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.) за да доплати някакво задължение

Ако станете жертва на измама по описаните схеми незабавно се обадете на тел. 112.