Йордан Николов предприе мерки против разпространението на сциентологията
Йордан Николов предприе мерки против разпространението на сциентологията / DarikNews.bg, архив

Областният управител Йордан Николов изпрати писма до кметовете на общини в областта да уведомят директорите на библиотеки и читалища да отказват дарения с книги, посветени на сциентологията, на нейния основател Рон Хъбард, на науката Дианетика и други подобни.

Писмото е по сигнал на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. Св. Кирил и Методий" София за провеждане на активна кампания от религиозната организация Сциентология (Църква на Сциентологията, за разпространение на сектантска литература).

Зачестили са случаите на дарения на луксозни книжни издания в българските читалища, чрез които се пропагандират идеите на сциентологията.

В сигнала до областния управител се напомня, че на организацията Сциентология няколко пъти е отказвана регистрация в България по Закона за вероизповеданията, поради което тя действа като фондация и сдружение.

Йордан Николов очаква информация от кметовете на общини, след като извършат проверки в читалищата и библиотеките на тяхна територия. Обобщената информация ще бъде изпратена в Центъра за религиозни изследвания и консултации в София.