И български шофьори са замесени в трафик на мигранти през Румъния, според местните власти
И български шофьори са замесени в трафик на мигранти през Румъния, според местните власти / iStock/Getty Images
Осъдиха условно 51-годишен сръбски гражданин за незаконно превозване на мигранти през страната.

Д.Б. е признат за виновен за това, че на 6 септември 2023 г. на км 174 на автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора, с  цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на моторно превозно средство -  товарен автомобил, марка „Ивеко“, негова собственост, противозаконно подпомогнал повече от едно лице – 20 чужденци, всички мъже, от които шест непълнолетни, всички граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона.

След измененията в Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда отнемане на превозното средство в полза на държавата, ако то е собственост на извършителя на престъплението.

В случая средството за извършване на престъплението - товарен автомобил, марка „Ивеко“, е било собственост на обвиняемия Д.Б. и е приобщено като веществено доказателство по делото.

Използваният товарен автомобил е бил отнет в полза на държавата.

Д.Б. е признал вината си. Районен съд-Чирпан му е наложил наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 3000 лева. Наказанието е по споразумение, одобрено от Районен съд-Чирпан.

Определението на съда е окончателно. Делото е приключило за два дни от извършване на деянието до влизане на присъдата в сила.