Изложба разказва историята на Операта в Стара Загора
Изложба разказва историята на Операта в Стара Загора / Пресцентър Държавна опера-Стара Загора

Фото-документална изложба, разположена в парк "5 Октомври" разказва историята на Операта в Стара Загора - от създаването й преди 90 години до наши дни. Автор на изложбата, наречена „OPERA VIVA" е д-р Емлия Жунич, главен асистент в Института за изследване на изкуствата при БАН.

На общо 30 платна са композирани снимки и документи, много от които се показват за първи път - като Устав на Музикално дружество „Кавал" от 1897 г, уникални, ръчно рисувани поздравителни адреси до колектива на Старозагорската опера и до Златан Станчев, една от най-значимите фигури в развитието на операта.

На платната е историята на над 300 постановки и на повече от 300 артисти. Ползвани са документи от 8 фонда /включително и лични/ на Държавния архив на Стара Загора, на Регионален исторически музей, на Държавна опера-Стара Загора, на РБ"Захарий Княжески".

В изложбата може да се видят ликовете на известни старозагорски музиканти от Началото - учителят по музика Георги Байданов, създател на поредица от учебници и учебни помагала, проф. Димитър Хаджигеоргиев, основател на Музикалната академия в София, на режисьорите на трупата Стефан Македонски, Мара Шопова и Драган Кържилов , на братята Димитър и Борис Христови, дълги години солисти в Софийската опера.

В изложбата има и снимки на световни оперни звезди, които гастролират на старозагорска сцена. Сред тях е Наталия Сац, основателка на първия музикален театър за деца в света.

Изложбата ще може да бъде разгледана от старозагорци и гости до средата на месец септември.

„Огромен е изследователският труд, силна е емоцията и любовта на автора и - д-р Ема Жунич, за което дълбоко благодарим! Нашите надежди са в началото на идващия творчески сезон този труд да бъде издаден и в албум.

Цялата 2015 година е юбилейна за Операта ни, а с тази изложба и с участието на толкова много културни институти в нея, още веднъж показваме че Операта е богатството на целия ни град", каза на откриването Красимир Червилов, заместник-директор на Държавна опера-Стара Загора.

„Старозагорци казваме, че Операта ни е зачената с много любов. И това безспорно е така, това и дава сили да върви напред и в изпитанията. Любовта на толкова много хора. Иска ми се тази любов и зарядът на Първите, създали Операта ни, да са движеща сила и сега", заяви авторът на изложбата д-р Емилия Жунич.