Искат комисия за боеприпасите
Искат комисия за боеприпасите / netinfo
Общински съветници от ВМРО и ЛИДЕР внесоха писмо-предложение в старозагорския общински съвет да бъде сформирана временна комисия, която да се занимае с разработване на Програма за взаимодействие и контрол на съхранение и изпитанията на боеприпаси на територията на Старозагорска област.

Програмата ще бъде разработена съвместно с министерствата на отбраната ,на околната среда и водите, на здравеопазването и на икономиката и енергетиката.

"Провокираха ни тревожните факти за унищожаване на милион и 600 хиляди мини на територията на България", обясни общинският председател на ЛИДЕР инж. Славин Янакиев.

"Провокирани сме от трагичния опит, който придоби държавата ни със случая в Челопечене и от фактите, произтичащи от различни информации, че в перспектива бизнесът с унищожаване и утилизация на чужди оръжия и боеприпаси ще се развива още по-вече", каза на пресконференцията Николай Шопов, общински съветник от ЛИДЕР.

Той обясни, че има идея комисията да действа през следващите 5 месеца ,в които основното е да се направи регистър на всички фирми, които се занимават с унищожаване на боеприпаси и оръжия на територията на областта.

Ако общинският съвет приеме предложението,  ще се обмисля комисията да бъде от 11 души, в нея могат да влязат представители на различни партии от старозагорския общински съвет.

Проведен е разговор с изпълнителния директор на фирмата, спечелила в Гърция търг за унижощаване на голямото количество мини. Той е гарантирал, че на територията на Старозагорска област, а също и на полигон “Змеево” , няма да се извършва дейност по утилизацията на мините.

Местният лидер на ВМРО Кристиян Петков смята, че подобна позиция за създаване на такава комисия е навременна и адекватна.  “Ще призовем освен старозагорското гражданство към активна позиция, така и общинския съвет с това предложение, което правим - и той да бъде един гарант на това, че ситуации като тези преди няколко години няма да се повтарят и този път ние превантивно ще вземем мерки и ще направим така, че да не допусним хора, които подписват договори  "на тъмно" в нашата държава и не се съобразяват с гражданите на град като Стара Загора.

“Ако преди години такива хора не се съобразиха с мнението на старозагорци, то от днес заявяваме, че старозагорският общински съвет ще бъде инициатор, общинска администрация и кметът професор Светлин Танчев ще са гарант да не се случват повече неправомерни действия, които да навредят на здравето и бъдещето на нашите деца”, каза Петков.