Интерес към подписката за опазване паметника на Георги Димитров
Интерес към подписката за опазване паметника на Георги Димитров / Dariknews.bg, архив

Над 100 подписа събраха жените-социалистки от Казанлък в първия ден на подписката за запазване паметника на Георги Димитров на язовир Копринка. Това съобщи Стела Кехайова - председател на местния Клуб на жените -социалистки.

Сред подкрепилите искането са както членове на БСП, така и много млади хора, партийно неангажирани, каза още тя. Подкрепа на инициативата е обявена и от Клуба на жените -социалистки в Стара Загора.

Подписката на казанлъшките социалистки започва в отговор на искане на местната структура на Съюза на репресираните, за премахване на паметника на Георги Димитров на язовир Копринка и преместването му в Музея на социалистическото изкуство. Мотивът на наследниците на репресираните и убити от Народния съд за искането, е ангажираността на Георги Димитров с тежките присъди, издавани на осъдените.
Започналата днес подписка за запазване паметника на Георги Димитров, ще продължи седмица, до 15 март. След това тя ще бъде връчена на народни представители на Левицата от региона, с искане за законодателни инициативи и решения, които да предотвратят подобни намерения в бъдеще и опазят недвижимите паметници, свързани с българската история, без значение от кой неин период са.

Екземпляр от подписката ще бъде депозирана и в местната Община.