среща
среща / netinfo
Форум, посветен на агресията и насилието в училищата, ще се проведе през ноември в Стара Загора. В него ще участват педагогически съветници от местните училища и членовете на Младежкия общински съвет. Има нови форми и стил на агресията – в социалните мрежи, срещу по-успяващи ученици, срещу деца в неравностойно положение и други.

Темата за насилието присъства и в детските градини. На регионално ниво е формиран орган, който ще работи, но не  институционализирането ще реши този въпрос“, каза зам.-кметът Иванка  Сотирова. Тя присъства на среща, на която „Самаряни представиха нова Терапевтична програма за справяне с проявите на насилие сред децата.

За качествено образование е необходим цялостен нов подход

В срещата участват още зам.-областният управител Петя Чакърова, представители от Регионално управление по образованието - Стара Загора, педагогически съветници от училищата, Дирекция "Социално подпомагане", Отдел “Закрила на детето”, социални работници и психолози от Кризисен център “Самарянска къща”, Комплекса за социални услуги за деца и семейства и Комисията за борба с  противоообществени прояви при малолетните - Община Стара Загора.

Терапевтичната програма за работа с деца за справяне с насилие се реализира с финансовата подкрепа на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД по Програма „Закрила и подкрепа на жертви на насилие“ на Сдружение „Самаряни“, в партньорство с Община Стара Загора. Тя включва провеждане на терапевтични групи за деца - “Изиграй насилието!”, и специализирани занятия по превенция - “НЕнасилие в моето училище!”. Ще бъдат обсъдени възможности за сътрудничество, както и механизми за взаимодействие с местните институции, имащи отношение към темата.