Факелно шествие и тържествена заря-проверка за 3 март в Стара Загора
Факелно шествие и тържествена заря-проверка за 3 март в Стара Загора / община Стара Загора

Община Стара Загора и Втора механизирана бригада организират тържествена заря-проверка и празнични илюминации на 2 март от 19.00 ч., по повод Националния празник на Република България.

В този час на площада пред общинската сграда ще пристигне факелното шествие на ученици от старозагорските училища, което тръгва от пл. „Александър Стамболийски" в 18.30 ч.

Началникът на гарнизона бригаден генерал Любчо Тодоров ще приеме строя на личния състав, участващ в церемонията, след което слово ще произнесе кметът Живко Тодоров. На тържествената заря-проверка ще присъства и областния управител Живка Аладжова.

На 3 март в 10.00 ч. на площада пред общината ще започне ритуалът за издигане на националното знаме на Република България.

По традиция в 10.30 ч. е организирано полагане на венци и цветя на паметниците, посветени на проведените важни боеве, по време на Освобождението на Стара Загора- Мавзолей- костница "19 юлий 1877", Паметник на Защитниците на Стара Загора, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и Паметник на загиналите във войните старозагорци. Тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс "Бранителите на Стара Загора" е с начален час 11.30 ч.

В 12.00 ч. на Площада пред Общината ще започне концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре". През целия ден - от 10:00 до 18:00 ч., Регионалният исторически музей и Художествената галерия ще бъдат отворени за посещения.

В 14.30 ч.в сградата на РИМ ще се проведе демонстрация на въоръжение и военни униформи от Руско-турската война 1877 - 1878 г., от фонда на музея, съвместно с дружество "Традиция" - Стара Загора.

От 15.30 ч. там ще бъде представено аудио-визуалното оборудване, изпълнено по проект "Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция".

Празничният ден ще завърши с концерт на Военен духов оркестър при Втора Тунджанска механизирана бригада от 16.00 ч. на площада пред общината.

Община Стара Загора осигурява 5 автобуса за желаещите да се качат на връх Шипка по повод отбелязването на Националния празник на Република България на 3 март.
Автобусите са безплатни и са с по 50 места. Те ще тръгнат от площада пред общината в 7.00 ч. на 3 март. Връщането от върха ще бъде в 16.00 ч. Община Стара Загора не носи отговорност за гражданите, пропуснали обратния курс.

На 3 март в 10,30 ч. 2 съчленени автобуса ще тръгнат в 10,30 ч. от площада пред общината за Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където в 11,30 ч. ще започне тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя. Автобусите тръгват обратно от мемориала в 13,00 ч.