Депутати искат временна парламентарна комисия за АЕЦ „Белене”
Депутати искат временна парламентарна комисия за АЕЦ „Белене” / DarikNews.bg

Да бъде създададена Временна парламентарна комисия, която да направи преглед на всички документи, свързани с проекта АЕЦ „Белене" от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски до март тази година. За това настояват депутатите от Синята коалиция. В момента събираме необходимите подписи, за да може това предложение да бъде входирано, обясни народният представител от ДСБ Иван Иванов.

„Важно е българите да узнаят цялата истина за Белене, тъй като предстои да се вземе решение за референдум по темата. Предлагаме комисията да бъде с двумесечен срок на действие. Ще бъде изготвен доклад, който ще изпратим в Държавната финансова инспекция и в прокуратурата. Надяваме се тя да се задейства и да излезе с официално становище".

Инициатори на създаването на Временната парламентарна комисия са депутатите Иван Иванов, Мартин Димитров и Диан Червенкондев.

В предстоящите преговори с Газпром за новия газов договор, България трябва да съсредоточи усилията си в три аспекта, според ДСБ: срок на действие на договора, договорени количества газ и цена. Подробностите около позицията на тъмносините вече са заявени пред министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев. „Надявам се той да успее да отстои тези позиции. След като ЕК започна разследване на Газпром за злоупотреба с господстващо положение, всяка стъпка и договореност в преговорите, трябва да бъде съгласувана с Европейската комисия. В противен случай ни грози и наказателна процедура, ако не спазим изискванията на европейското законодателство", коментира още Иванов.