конкурс
конкурс / НЧ Развитие 1878
„За четенето с вкус или как да пържим завистливите езици“ е мотото на кампания, която има за цел да насърчи четенето, да съхрани и сподели историята на региона, самодейността и здравословното хранене.

Онлайн надпреварата се организира от три читалища в Старозагорско-НЧ „Димитър Наумов-1908“ в село Преславен, НЧ „Пробуда-1928“ в село Змейово и НЧ „Развитие-1878“ в село Дълбоки.

Конкурсът, който ще се проведе от април до септември, включва представяне на кулинарни рецепти от краеведската и художествената ни литература.

Кампанията е насочена към деца и възрастни и в нея могат да вземат участие, както индивидуални участници, така и читалища, училища, библиотеки и НПО на територията на област Стара Загора.

Кампанията и онлайн конкурсът са посветени на 150-годишнина от излизането на Първата готварска книга на Дядо Славейков през далечната 1870 година в Цариград. Томчето събира десетки вкусни рецепти, но и ценни съвети за всеки домошар готвач.

Всеки участник в надпреварата трябва да изпрати попълнена своята форма за регистрация на metodichen@libsz.orgСписъкът с регистриралите се участници ще се публикува и текущо ще се актуализира на фейсбук профила на библиотеките от област Стара Загора.

Онлайн конкурсът ще се проведе в следните категории:

I-ва категория: цитат/и от художествени произведения от български и чужди автори с описания на вкусна храна или напитки и на тяхната употреба;

II-ра категория: цитат/и от краеведски прозведения с описания на вкусна храна или напитки и на тяхната употреба; кулинарна автентична рецепта от населеното място, община, регион (текст и/или клип четене/декламация с обем не по-голям от 3-4 мин.);

III-та категория: оригинали или сканирани (снимани) авторски рисунки на ястия или напитки и на тяхната употреба, описани в краеведски или художествени произведения (изпращащите организации съблюдават за автентичността на рисунките или сканираните им копия).

Изпращайте вашите работи до 26 август на  адрес:

За I-ва категория (художествени произведения)
-цитати от български автори: 6059 с. Змейово за НЧ“Пробуда - 1928“ - с. Змейово, ел. поща: emilia_ganeva@abv.bg Телефон за връзка: 0887130968, Лице за контакт: Емилия Ганева
-цитати от чужди автори: 6060 с. Дълбоки, ул.“Септемврийци“ 17, община Стара Загора за НЧ“Развитие-1878“ - с. Дълбоки, ел. поща: razvitiedalboki@mail.bg Телефон за връзка: 0877868855, Лице за контакт: Диана Славова

За II-ра и III-та категория
6048 с. Преславен, община Стара Загора за НЧ „Димитър Наумов-1908‘‘ и  ел. поща: chitalishted.naumov@abv.bg Телефон за връзка: 0899816590 , Лице за контакт: Стойка Генова - чит. секретар

Всеки участник трябва да посочи данни за читателя, който е подготвил своя работа за участие в кампанията : трите имена, възраст, професия (за учениците от кое училище и кой клас са), от коя библиотека и в кое населено място е прочетената книга; данни за контакт (имейл); книгата:цитат, автор на цитираното произведение, заглавие, година и поредност на изданието, номер на страница.

Всички участници в конкурса ще получат грамоти, а компетентно жури ще определи и награди най-добрите. Комисията ще обяви класирането до 3 септември, след което резултатите ще бъдат изпратени на всички участници, участвали в кампанията.

Награждаването на победителите ще се състои през месец октомври на областна работна среща в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора.

Партньори в кампанията са DarikNews.bg/Stara Zagora, Nbp.bg, Долап БГ, БНР и Пътуващите книги на Стара Загора.