Благоустрояване и създаване на здравословна градска среда е във фокуса на Бюджет 2016
Благоустрояване и създаване на здравословна градска среда е във фокуса на Бюджет 2016 / Dariknews.bg

Постигане на достоен стандарт на живот, инфраструктура, привлекателна жизнена среда, съвременни условия за образование, бизнес и инвестиции, са част от целите, залегнали в проекта за бюджет на община Стара Загора през 2016 година. Сред приоритетите са запазване стабилността на общинските финанси, чрез провеждане на консервативна финансова политика, привличане на средства чрез европейски проекти и програми, благоустрояване и създаване на здравословна градска среда, посочи главният финансист на общината Цанка Ганева по време на публичното обсъждане на проектобюджета в зала „П.Р.Славейков".

Въпроси за инфраструктурата, жилищното строителство, средствата за селата, облекчаване на трафика, промяна в транспортната схема, поставиха пред заместник-кметовете Йордан Николов, Янчо Калоянов и Иванка Сотирова, граждани и общински съветници. Две предложения направи арх. Иван Иванов-за продължението на бул. „Славянски" до кръстовището за Старозагорски минерални бани и поставянето на три светофара на бул. „Ген. Гурко" в отсечката от Пето основно училище до бул. „П. Евтимий". Така двата булеварда -„Гурко" и „Христо Ботев," ще станат равностойни за движението, мотивира се арх. Иванов. Да се изработи план за застрояване на Старозагорските минерални бани и на района около Дома на инвалида, предложи инж. Георги Георгиев. В сградата на метрологията се предвижда да се обособят жилища за социално слаби, информира зам.-кметът Янчо Калоянов, след въпрос за жилищната политика на общината, зададен от председателя на групата съветници от БСП Валентина Бонева.

Проектът за бюджет на община Стара Загора за 2016 година е в размер на 95,2 млн. лв., от които 48,6 млн. лв. са приходите за делегирани държавни дейности, а очакваните приходи за местни дейности са 46,6 млн. лв. Предвидената целева субсидия за капиталови разходи е 1,9 млн. лв., а общата изравнителна субсидия - 3,5 млн. лв. Бюджет 2016 предвижда постъпленията от местни приходи да бъдат в размер на близо 38,5 млн.лв., а данъчните - 17,7 млн.лв. Разходите за делегирани държавни дейности за 2016 г. са в размер на 48,6 млн.лв., като от тях над 32,8 млн.лв. са за „Образование", а 6,9 млн.лв. за „Социално осигуряване и грижи". Предвидени са капиталови разходи за над 9,3 млн.лв. Общинската администрация на кмета Живко Тодоров не предвижда увеличение на местните данъци и такси, запазват размера си и цените на услугите. И през мандат 2015-2019 ще продължат действията за подобряване на събираемостта на данъците и неданъчните приходи.