Бежанци в Казанлък? Градът жужи, медиите там, държавата мълчи
Бежанци в Казанлък? Градът жужи, медиите там, държавата мълчи / Евгени Атанасов

 

Две национални телевизии днес отразиха недоволството на гражданите на Казанлък и на местната управа, относно идеята на правителството в града да бъдат настанени сирийски бежанци, на мястото на съществуващата повече от 40 години полицейска школа към Академията на МВР.


От рано сутринта пред входа на школата, в парк „Тюлбето" се събраха живеещи в района граждани, представители на различни политически сили, НПО-та, съсловни организации, млади хора, които категорично заявиха ,че не приемат варианта на това място да бъдат приютени бежанци.
Изразена бе тезата, че в България има десетки пустеещи села и необработваема земя в тях, където бягащите от размириците в Сирия могат да намерят нов живот.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова категорично възрази срещу идеята за закриване на полицейската школа и превръщането й в бежански лагер.
„ Аз не искам изобщо да приема, че тук има мисъл за превръщането в бежански лагер", заяви Стоянова и подчерта, че въпреки официалното запитване, изпратено от нея до Министерския съвет и МВР, отговор няма.


Стоянова изрази опасенията си, че ако в района се изгради бежански лагер, това ще представлява и опасност за националната сигурност на страната, предвид близостта на полицейската школа до обекти с национално значение и такива, под егидата на ЮНЕСКО.
Кметът на Казанлък определи идеята за бежански лагер на мястото на полицейската школа в Казанлък като неприемлива и без аргументи. Най- лошото е, че никой не ни е питал каза още тя.


Да подкрепят тезата на местната власт и в парк „ Тюлбето" и пред сградата на общинската администрация в Казанлък се събраха много граждани.

Вече 4-ти ден след като депутатът от БСП Атанас Пъдев обяви опасенията си от подобно намерение, гражданството на Казанлък е в напрежение. .
Вариантът в града да бъдат настанени бежанци е тема номер 1 за жителите му.
Протестна декларация по този повод до държавните институции изпрати и Общинският съвет в града.